Sohasem volt rvnyesebb a jl ismert monds: "Gondolkodj globlisan - cselekedj loklisan!" Az utbbi vek ENSZ jelentsei irnytottk r a kzvlemny figyelmt arra a globlis tnyre, hogy az emberi tevkenysg ltal generlt klmavltozs mrpedig van s annak kvetkezmnyei slyosak (1 bra). Ipari anyagokra alapozott ptszetnk, ipari irnyultsg mez?gazdasgunk s a megjulsra nem kpes fosszilis energiahordozkra alapozott energia elltsunk jelent?sen hozzjrul ezekhez a kedvez?tlen folyamatokhoz. Fejlesztsnk ezeknek a hatsoknak a hatkony cskkentshez kvn a npszer?sts eszkzeivel hozzjrulni.

Magyarorszg vidki trsgeiben eltr? mrtkben, de a lakossg gazdasgi leszakadsa-, elregedse-, a munkahelyek szmnak cskkense-, a fiatalok elvndorlsa- s a szocilis feszltsgek nvekedse a jellemz?. E trsgekben egyre nagyobb gond az energia rak emelkedse, a fenntarthat jv? rtkeinek httrbe szorulsa, az elrhet? ron egszsges s kulturlisan megfelel? tpllkhoz juts, valamint a meleg otthon biztostsa.

A globlis- s a loklis vlsgjelek kivlt okai a fenntarthatatlan trsadalmi, krnyezeti s gazdasgi folyamatok eredmnyei. Vlemnynk szerint a loklis gazdasg elemeinek er?stsvel (koptszet, megjul energia, kolgiai gazdlkods) hozzjrulhatnak a vidken zajl folyamatok fenntarthat plyra lltshoz s vdelmet biztosthatnak az ott l?k szmra a vlsg sszetett hatsai ellen gy energetikai, ptszeti, mint a fenntarthat mez?gazdasgi gyakorlat szempontjbl.

Fontos feladatunknak tartjuk, hogy alternatv, innovatv, a lakossg aktv s felel?s rszvteln alapul megoldsokat keressnk a vidk energetikai s egyb gondjaira.

Ismertek azok az irnyelvek, melyeket az EU s haznk fogadott el a megjulk nagyobb arny elterjesztse rdekben. A partnerek, mint civil szervezetek szeretnnek kivenni a rszket a lakossg megfelel? informcival val elltsnak feladatbl.

A 2001/77/EK irnyelv az EU-ban megjul energiahordozval el?lltott villamos energia akkori 14%-os rszarnyt 2010-re 22,1%-ra tervezte nvelni (er?sen differencilt arnyok szerint) Ezt ma mr tudjuk, hogy nem sikerl megvalstani.

Az un. Fehr Knyv a megjul energiahordozk EU-beli 5,3%-os rszarnynak 12%-ra trtn? nvelst tervezi 2010-re. Ennek haznkra es? rsze szintn nem fog teljeslni ugyan gy ahogyan a bio motorhajtanyagok 2010-ben 5,75 % - os tervezett rszarnynak elrse sem.

Haznkban a megjul energiaforrsok egyms kztti felhasznlsi arnya igen kedvez?tlen, mivel az f?leg a t?zifa elgetsb?l szrmazik. Jelenleg ezek mintegy 3,6 %-kal rszesednek az orszg sszes energia felhasznlsbl, melynek:

• 85,0 % t?zifa s egyb biomassza
  • 10,0 % geotermia
  • 3,2 % megjulbl termelt villamos energia
  • 0,5 % biogz s kommunlis hulladk gets
  • 0,2 % napenergia
  • 1,1 % egyb

Ezzel szemben az rdeknk az volna, hogy minl tbb erd?t teleptsnk, hogy a mlyebb talajrtegekb?l a nvny ltal felhozott s a lombkorona ltal kiprologtatott vz csapadk formjban visszahulljon a kzeli trsgre, ntzve a felsznt s h?tve a Krpt medence klmjt. rdeknk az arny jelent?s eltolsa a napenergia felhasznls irnyba, hiszen abbl rendelkeznk kiapadhatatlan forrsokkal

Az ENSZ ICCP jelentse szerint az els?dleges energiahordozk felhasznlsnak alakulsa az 3.brn bemutatottak szerint vrhat. Ez szerint az el?rejelzs szerint 2010 s 2020 kztt a fosszilis energiahordozk kitermelsben s felhasznlsban egy stagnls vrhat, mg a megjulk ett?l a ponttl tveszik a nvekedst.

A megjul energiaforrsok klnsen a napenergia felhasznlsa nvelst a klmavltozs, a fldi lgkr felmelegedse is indokolja. Az albbi brn jl lthat, hogy napjainkban (2010) elrtk a Fld lgkrnek 0,6 %-os felmelegedst az 1000 ves tlaghoz kpest.. Ennek hatsa az id?jrsi szls?sgek el?fordulsnak s?r?sdse. Az ICCP kutati szerint a 2050-re prognosztizlt 2 C fokos h?mrsklet emelkeds mr visszafordthatatlan, s?t ngerjeszt? folyamatt vlik egyebek mellett a permafrost terletek felolvadsa s az onnan felszabadul a CO2-nl 21-szer nagyobb veghzhatssal br metn gzok lgkrbe jutsa miatt.

A jelenlegi helyzetr?l mr szmos jelents, adat, s tapasztals ll a rendelkezsnkre ahhoz, hogy projektnket, az energiatakarkos alternatvkat Bemutat Kzpont ltrehozst annak indokoltsga irnybl megalapozottnak tekinthessk.

A jelenlegi helyzet elemzshez tartozik leszgezni, hogy a tervezett bemutat kzponthoz hasonlan sokrt? intzmnyt Eurpban kt helyen talltunk az egyik Portugliban van a Tamera projekt, a msik az Egyeslt Kirlysgban Wales tartomnyban a Center for Alternative Technology (CAT).

Vidkfejleszts

A 90-es vekben a Duna, mint hatrmenti folynk vzmin?sgre hat tnyez?ket vizsgltk az Alaptvny munkatrsai egy nemzetkzi kutatcsoport magyar tagjaknt, klns tekintettel a vegyszerekre alapozott mez?gazdasg s az kolgiai gazdlkods l?vizekre gyakorolt hatsnak sszehasonltsra. Ezen kvl a vz- s krnyezetkml? kolgiai mez?gazdasgi gyakorlat bemutatsnak s oktatatsnak alapjait kezdtk meg kialaktani az elnyert 280.000,00 EURO tmogatsbl.

Az Alaptvnyt vidkfejleszt? tevkenysge elismerseknt - 2001-2004 kztt megvalstott un. ksrleti LEADER tpus vidkfejlesztsi program gesztori feladatainak elltsra jellte ki az Als Galga-mente 5 teleplsnek nkormnyzata. E feladat keretben a trsg vidkfejlesztsi programjt kellett az Alaptvny munkatrsainak elksztenie az koszocilis Helyi Gazdasg megalapozsa cmmel, majd ennek sikeres megvalstsra plyzatot kirnia. A mintegy 30 MFt sszeget a program megvalstsa szempontjbl legjobb plyzknak a Helyi Brl s Monitoring Bizottsg tlte oda.

Ezutn a sikeresen megvalstott program utn 2004-t?l 2008-ig fut unis AVOP LEADER program gesztori feladataival szintn az Alaptvnyt bzta meg a Galgamenti kistrsg immron 22 teleplsre- s 56 ezer lakosra kiterjed? Akci Csoport. A Kistrsgi Vidkfejlesztsi Program lakossgi bevonssal trtn? elksztst?l a szksges kpzseken t a program teljes lebonyoltsig szlt a megbzats. A projekt teljes kltsge itt mr 90.000.000,00 HUF volt.