Az Alaptvnyjelent?s nemzetkzi kapcsolatokkal rendelkezik, tagja tbb nemzetkzi szervezetnek, mint a Global Ecovillage Network, a Food First Information and Action Network, az EuropAfrica hlzat, vagy a Rural Education elnevezs? projekt megvalstsra ltrejtt konzorcium.

EuropeAid/127765/C/ACT/Multi - Hungry for Justice

2011-2013 kztt is fut a nemzetkzi emberi jogi szervezettel kzs projektnk, melynek neve az angol Food First Informations- & Actions Network rvidtsb?l szrmazik (FIAN) cme ezttal Hungry for justice, azrt kzd, hogy minden ember hezs nlkl lhessen s sajt tpllkozst biztostani tudja. Tevkenysge nemzetkzi emberi jogokra pl, klns tekintettel a gazdasgi, szocilis s kulturlis emberi jogokrl szl ENSZ-egyezmnyre. A FIAN Afrika, Amerika, zsia s Eurpa 60 llamra kiterjed? nemzetkzi hlzat. Az el?z? vekben a Gaia Alaptvny, mint a FIAN egyetlen magyarorszgi partnere 4 rendezvnysorozaton (Kapra - kaszra est) mutatta be a FIAN-t s tevkenysgt. Az idei vben is tbb akcit szerveznk melyek rszleteit hamarosan kzztesszk.

ONG-ED/2007/136-17 - Agro-food policies and regional integration: for a practice of solidarity between Europe and Africa

Sikeresen zrtuk az EuropAfrika 3 ves projektet 2011 janur vgn. Alcme Family farmed lands - Csald m?velte fldek: a klcsnsen tmogatott s fenntarthat mez?gazdasgrt szakon s Dlen. Az EuropAfrica elnevezs? projekt, klnbz? nem llami szervezetek (NGO), illetve afrikai s eurpai gazdaszervezetek hossz tv egyttm?kdsnek eredmnyeknt jtt ltre.

A Kzs Agrrpolitika (CAP) hatst vizsglta az Afrika mez?gazdasgra s lelmiszerelltsra.

Afrikban a kampny partnere a ROPPA (Network of Farmers and Agricultural Producers Organisations of West Africa), EAFF (Eastern African Farmers Federation), PROPAC (Regional Platform of the Farmers Organizations of Central. Eurpai partnereink: Belgiumban a CSA (Collectif Strategies Alimentaires) s Nagy Britanniban a UKFG (The UK Food Group) Olaszorszgban a kampnyt a Terra Nuova koordinlja. A projektet s eredmnyeit is szeminriumi el?adsok, workshopok s kiadvnyok formjban mutatjuk be a clkznsgnek. A projekt folytatsaknt tervezzk a Kelet Afrikai Farmerek Szvetsgvel (EAFF) ltrehozni egy egyttm?kdst, melynek keretben termel?k s a fogyasztk tnyleges s egyenes sszekapcsolst s egyfajta fair trade + kereskedelmet hoznnk ltre.

ONG-ED/2007/136-849 - Rural education between global active citizenship and food security

reSzintn sikeresen zrtuk 2011 februr 28-n a 2 ves Rural Education projektet, melynek a partnerltogatsokon, tapasztalatcsern s ismeretterjeszt? rendezvnyek szervezsn tl a legf?bb termke egy kt rszb?l ll oktatsi anyag feln?tt s gyermek tanulk szmra. Az elkszlt tanulmnyok fkuszban az lelmiszer-nrendelkezs tmja ll mely vlemnynk szerint sokkal inkbb gyakorlati tevkenysgen keresztl rthet? meg, mint egyszer?en elmleti tanknyvek olvassval, tevkenysgkutatst vgeztnk hat orszg bevonsval Eurpban, Afrikban s Latin-Amerikban (Olaszorszg, Wales, Peru, Szenegl, Ecuador, Tanznia). E kutats ezutn elemzsre kerlt, hogy felbecslhessk az lelmiszer-nrendelkezs modelljeinek megvalstst a fent nevezett orszgokban. A partnerszervezetek ltal vgzett kutats clja azon innovatv mdszerek, tartalmak s eszkzk vizsglata volt, amelyeket a vidki kzssgek fejlesztsnek fenntarthat s el?relt szemlletnek alkalmazsa cljbl hasznltak. Tervezzk az oktatsi anyag beptst kpzseinkbe, f?knt a jelenleg fut Hangyakpzseink tematikjba.

HUSK/0901/2.1.1/0280/01 - Energia hatkony technolgikat felvonultat multifunkcionlis bemutatkzpont pr ltestse a magyar s a szlovk oldalon

logo_husk2011 Janurjban alrtuk a Magyar Szlovk Hatron tnyl Egyttm?kdsi Program keretben 2008 vgn beadott projekt koncepcink, az Energia hatkony technolgikat felvonultat multifunkcionlis bemutatkzpont pr ltestse a magyar s a szlovk oldalon tmogatsi szerz?dst. A plyzati kirs lehet?v tette, hogy a projektet a tmogati dntst kvet?en megkezdjk, gy 2010. mjus 20-n hozzlttunk a biolgiai vztiszttsi rendszer ltestsnek, azaz a ndgykr-zns t ptsnek. A hasznlatba vteli engedlyezsi eljrs folyamatban van. A tavasz bekszntvel folytatdik a projekt megvalstsa a napkollektor mez? a szlgenertorok ltestsvel, a recepci/bemutat pletptsvel, a permkultra kert ltestsvel, s a biogz a-zem ltestsvel.

Ez az alternatv bemutatkzpont az kofalu terletn kap helyet, mely az albbiakrl kvn pontosabb kpet adni a ltogatknak: szilrd s folykony biomassza, mint energiaforrs bemutatsa. Napkollektorok, napelemek sszehasonlt bemutatsa, szlgenertorok zemeltetse, fotovoltikus ramtermels lehet?sgnek ismertetse, fldh? hasznostsnak lehet?sge, termszetes pt?anyagok min?stse, biolgiai vztiszttsi eljrsok bemutatsa, hztartsok energiatakarkossgi megoldsainak ismertetse, preczis kolgiai mez?gazdasg bemutatsa, permakultra, mint mez?gazdasgi gyakorlat bemutatsa, biogz kapcsolt rendszernek ismertetse, szerves hulladkok feltrsi lehet?sgeinek bemutatsa.

A projekt hivatalos weboldala rvidesen elkszl s a husk.gaiaalapitvany.hu cmen lesz elrhet?.

09/0128-G/ 1061 The transition journey sustainability to touch

Ez vben is folytatdik, az v msodik felben zr a Grundtvig Tanulsi Kapcsolat projektnk a partner osztrk, nmet s olasz kofalvakkal. A program lnyege a tapasztalatgy?jts, s a Rob Hopkins ltal elindtott tmeneti Mozgalom (Transition Movement) elemeinek szlesebb krben val megismertetse, az kofalvakban felhalmozott, fenntarthatsggal kapcsolatos ismeretekkel s gyakorlati tancsokkal kiegszlve.

A projekt eredmnyeit az albbi knyvecskben foglaltunk ssze, melyet 2011. mjus 13-15 kztt megrendezett Nemzetkzi Falu Konferencin mutattunk beBerlinben. B?vebben