Uganda: FIAN sürgeti a konfliktus békés rendezését a német Neumann Kaffee Gruppe-val

Nyomtatás
PDF

Sajtóközlemény - Heidelberg, 2012. március 26.

Abból az alkalomból, hogy közeleg a föld kimérése a Kaweri Kávé Ültetvény szomszédságában Mubendében (Uganda) a FIAN, egy nemzetközi emberi jogi szervezet szorgalmazza, hogy a cég rendezze a 10 éve zajló konfliktusát békésen.

"A Neumann társaság ne akadályozza meg a közelgő földmérést, mivel ez az intézkedés hozzá fog járulni az átláthatósághoz, a valós földhasználati és jogi helyzet tisztázásához", mondta Martin Wolpold-Bosien a FIAN International képviselője.
2001 augusztusában az ugandai hadsereg erőszakkal kényszerített több mint 2000 embert földje elhagyására Mubende tartományban. Majd ezt a földet bérbe adta a Kaweri Kávé Ültetvénynek mely leányvállalata, a német kávé társaságnak a Neumann Kaffee Gruppe-nak. Kaweri arra használta ezt a földet, hogy létrehozza Uganda első és legnagyobb kávé ültetvényét. Az áldozatokat nem kompenzálták a földjük elvesztéséért, sem a nehézségekért, amelyekkel szembe kellett nézniük a kilakoltatás után. FIAN támogatja az áldozatokat és békés küzdelmet folytat az igazságért 2002 óta.
A közelgő felmérés egyben jogi eljárás is, valamint a szükséges utolsó lépés ahhoz, hogy regisztrálják földhasználóként a kilakoltatottakat. Azonban egy nemrégiben kiadott közleményében a Neumann Kaffee Gruppe tiltakozik a tervezett földmérés ellen.
"Nincs ésszerű érv egy ilyen intézkedés ellen. Ezért szorgalmazzuk, hogy a Neumann társaság ne akadályozza meg, különösen az erőszakkal, a tervezett földmérést" mondta Gertrud Falk a FIAN képviselője.


Peter Kayiira a kilakoltatottak képviselője, megkezdte a maga fáradhatatlan jogvédő harcát, hogy a jogorvoslatot szerezzen tulajdonukból kisemmizetteknek valamint, hogy kárpótolják őket a szenvedésükért. Azonban a Neumann Kaffee Gruppe képviselője nyilatkozatában megkérdőjelezte Mr. Kayiirat, mint az emberi jogok védelmezőjét.
"Mr. Kayiira fáradhatatlanul támogatja az áldozatokat az egykori falvakban: Kitemba, Kiryamakobe, Luwunga és Kijunga területén, akiknek emberi jogait megsértették, "hangsúlyozta Martin Wolpold-Bosien. "Azt tanácsoljuk a Neumann Kaffee Gruppe- nak, ismerjék el, Mr. Kayiirat mint az emberi jogok védelmezőjét és annak megfelelően cselekedjenek."

A következő bírósági tárgyalást a tervek szerint 2012. március 28-án lesz. FIAN bízik benne, hogy tovább nem marad büntetlen az élelemhez való jog megsértése és az igényeket kezeli az ugandai igazságszolgáltatás.

További információért kérjük, keresse Martin Wolpold-Bosient, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.
vagy Gertrud Falkot, g.falk @ fian.de

Magyarországi képviselet: Gaia Alapítvány, Gábor Eszter Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezd a Javascript használatát, hogy megtekinthesd.

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login