Kompenzációt kell fizetni kilakoltatottaknak - Sajtóközlemény

Nyomtatás
PDF

A kampali Legfelsőbb Bíróság Ugandában elrendelte, hogy a kártérítésként mintegy tizenegy millió eurót kell fizetni az 2041 kilakoltatottnak a földért melyet elfoglalt a Kaweri-kávé-ültetvény, amelynek tulajdonosa a német Neumann Gruppe.

A március 28-án kelt ítélet a kompenzációt nem  közvetlenül a vádlottaktól követeli, hanem  a német befektetőktől és azok ügyvédeitől. Amellett, hogy a bíró élesen bírálja ahogyan német befektetők elhanyagolják az emberi jogi kötelességüket.

2001 augusztusában az ugandai kormány brutálisan kilakoltatott több mint 2000 főt a földjükről a Mubendében, Ugandában. A földet a német kávés cég a Neumann Kaffee Gruppe (NKG) helyi leányvállalata kapta, hogy létrehozza az első nagyszabású kávé ültetvényt Ugandában. A jogi intézkedést, annak érdekében, hogy a kilakoltatottak visszaszerezzék földjüket és egyéb tulajdonukat folyamatosan akadályozza és késlelteti. Erről egy dokumentumfilmet is készített a német rendező Michael Enger, mely jól illusztrálja a kilakoltatottak évtizedes harcát.

Az ítélet egyértelműen elítéli a felelőtlen cselekményeket a Kaweri-kávé-ültetvényen: "A német befektetőknek kötelességük lett volna annak biztosítása, hogy a bennszülöttek ne legyenek kihasználva. Tiszteletben kellett volna tartani az emberi jogokat és értékeket, becsületes üzletemberként nem foglalhatta volna el a földet amíg meg nem győződtek arról, hogy a lakók is megfelelő kártérítésre, áthelyezésre számíthatnak."

Jelenleg az ítéletet heves vita kíséri az ugandai médiában, mert az elsősorban az ügyvédeket marasztalja el, akik nem okozói a helyzetnek. Továbbá nem világos, a bíró miért menti fel az ugandai kormányt minden felelősség alól, hiszen a kilakoltatást az ugandai hadsereg végezte. A felelős tiszt kijelentette, hogy maga a kormány rendelte el a kilakoltatást helyi képviselője által.

"Ez az ítélet mérföldkő a kilakoltatottak számára miután a per 11 évig tartott." mondja Gertrud Falk FIAN International, amely szervezet mindez idő alatt támogatta a kilakoltatottak a békés harcát az igazságért. A vádlott kijelentette, hogy fellebbezni fog az ítélet ellen. A FIAN továbbra is támogatni fogja a kilakoltatottakat harcukban, hogy visszanyerjék a földjüket.

Olvassa el a teljes anyagot angol nyelven itt, www.fian.org

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login