Gaia Alapitvány - Wake up - Coffee to go!

Wake up - Coffee to go!

Magyar kampny

2011. Szeptember 20. kedd

A FIAN nemzetkzi szervezett 1986-ban alaptottk, neve a Foodfirst Information and Action Network rvidtsb?l szrmazik. Az els? emberi jogi szervezet volt, amely az lelemhez val jog szszljv vlt, ahogy azt az Emberi Jogok Chartjban s ms emberi jogokrl szl egyezmnyekben lefektettk. A FIAN afrikai, zsiai, latin-amerikai s eurpai nemzeti szekcikbl pl fel. Tbb mint 50 orszgbl vannak egyni tagjai. A FIAN nonprofit szervezet, brmifle vallsos vagy politikai vonatkozs nlkl, s tancsadi sttusza van az ENSZ-ben.

A FIAN olyan vilgrt kzd, ahol ismeretlen az hezs, s ahol mindenki maradktalanul rvnyestheti emberi jogait, ezen bell is az lelemhez val jogt.

A FIAN az lelemhez val jog megsrtsnekkonkrt eseteit elemzi s dokumentlja. A GAIA kolgiai s Vidkfejlesztsi Alaptvny, mint a FIAN magyarorszgi partnere igyekszik felhvni a trsadalmi szervezetek, civil szervezetek, kormnyzati testletek s a nyilvnossg figyelmt az lelemhez val jogra. Olyan egynek s csoportok krsre lpnk fel, akiknek lelemhez val joga srl vagy fenyegetve van s tmogatst mozgstunk szmukra. Petcikkal, nyilvnos tmogatssal s jogorvoslattal nyilvnos nyomst gyakorlunk a kormnyokra, hogy felel?ssgre vonjuk ?ket az lelemhez val jog megsrtsrt. Addig kvetjk nyomon az eseteket, amg az ldozatok megfelel? krptlst nem kapnak. Az ENSZ s ms leglis szervezetek keretn bell killunk az emberi jogok mellett, azrt, hogy er?stsk s tovbbfejlesszk az emberi jogok nemzetkzi vdelmt.

2011-13 kztt a FIAN International s a GAIA Alaptvny Hungry for justice Igazsgra hezve cm? kampny projekt keretben el?szr az albbi gyre kvnja felhvni a nyilvnossg figyelmt:

Mubende, Uganda tz vnyi igazsgtalansg, tz vnyi bntetlensg

Tz vvel azutn, hogy az ugandai hadsereg 2000 embert knyszertett fldjei elhagysra a nmet befektet?, Neumann Kaffee Gruppe kedvrt, a FIAN s a GAIA Alaptvny szimbolikus akcira kszl, hogy vget vessenek a bntetlensgnek, s effektv jogorvoslatot kveteljenek az lelemhez val jogukban megsrtett kilakoltatottak szmra.

2001. augusztusban az ugandai hadsereg csaldok szzait ?zte el er?szakosan fldjeikr?l Mubende tartomnyban. Ezeket a fldeket azutn brbe adtk a Kaweri Kvltetvny Ltd.-nek, a nmet Neumann Kaffee Gruppe lenyvllalatnak. A Kaweri arra hasznlta a fldeket, hogy ltrehozza Uganda els? nagyzemi kvltetvnyt. A kilakoltatottak mig sem rszesltek semmilyen krptlsban fldjeik s vagyonuk elvesztse, sem a kilakoltatst kvet? nehzsgeik miatt.

A kilakoltatottak tbbsge mg mindig elfogadhatatlan krlmnyek kztt l az ltetvny hatrn mondja Martin Wolpold-Bosein, a FIAN International program-koordintora. A fld biztostott szmukra meglhetst, amit a kilakoltats miatt elvesztetettek.

A kilakoltatottak ltal 2002-ben az ugandai kormny s a Kaweri Kvltetvny Ltd. ellen indtott peres eljrst a mai napig szisztematikusan halogatjk. A kormny s a kvs cg mg a peren kvli megegyezs lehet?sgt?l is elzrkzik.

Uganda a Gazdasgi, Szocilis s Kulturlis Jogok Nemzetkzi Egyezmnynek szerz?dtt llamaknt kteles tiszteletben tartani a nemzetkzi jogban szerepl? lelemhez val emberi jogot mondja Flavio Valente, a FIAN International f?titkra. A Mubendben jelenleg fennll letkrlmnyek fenyegetik a gazdlkodknak az Egyezmnyben rgztett megfelel? lelemhez val jogt. Az ugandai hatsgok ktelesek krtrtst nyjtani az er?szakos kilakoltatsok miatt, s krptolni az ldozatokat. Ezenkvl, az llamnak ktelessge az effektv jogorvoslat jogt garantlni az emberi jogaikban megsrtett ldozatok szmra.

Tz v telt el a kilakoltatsok ta. Tz v igazsgtalansg, tz v bntetlensg. A FIAN s a GAIA Alaptvny vget kvn vetni a bntetlensgnek, s kveteli, hogy Uganda kormnya, valamint a Neumann Kaffee Gruppe legyen felel?ssgre vonhat az lelemhez val jog megsrtsrt.

Budapesti akci

Az akci id?pontja: 2011. szeptember 20.

Az akci helye: 09.00-10.00 a Parlament el?tt

16.00-21.00 Prga Kvz

(Budapest VIII. ker., Szab Ervin tr, Baross u. 8-10.)

Parlamenti akci

Reggel 9 rtl 10 rig a Parlament el?tt a honatyknak breszt?! Ugandai fair trade kvt knlunk pizsamban, valamint tadjuk a Mubende-gy ismertet?jt Mubende, Uganda tzvnyi igazsgtalansg, tzvnyi bntetlensg cmmel.

Dlutni akci

A dlutni program sorn 16 rtl a Prga Kvhz (Klvin tr, Baross u. 8.) el?tti tren, beszlgetseket kezdemnyeznk, hogy tisztbb kpet kapjon a kvra szomjas vrosi kznsg kialakult Mubende helyzetr?l s ltalban a globlis problmkrl. Fogyaszti magatartsunk milyen hatssal van a fejl?d? orszgok mez?gazdasgra? Mit tehetnk a negatv hatsok ellenslyozsra? Mi az lelmiszer nrendelkezs s mirt fontos?

Beszlget? trsaink

(A programok egyeztets alatt vannak, ezrt a vgleges eltrhet az albbiaktl)

• Szvetsg az lelmiszer nrendelkezsrt tagjai
  • A Magyar Orszggy?ls valamint az Interparlamentris Uni Magyar-Afrikai Barti Tagozatnak tagjai
  • Fair trade kv szakrt?k s a Koffein Akadmia igazgatja
  • NUCAFE (National Union of Coffee Agribusinesses and Farm Enterprises) valamint az Ugandai Kvtermel?k Szvetsgeigazgatja

Film a Fekete Arany-rl, (Black Gold) ingyenes vetts

A program zrsaknt 19.30-tl a Vrsmarty moziban egy ingyenes vetts keretben mutatjuk be a Black Gold cm? filmet.(Http://www.blackgoldmovie.com) mely csodlatos vilgunk egy igazsgtalansgrl szl, vagyis mirt kapja egy kvtermel?, az ltala megtermelt kv vals rtknek csak az egy szzalkt. Avagy milyen lenne, ha az egy kil magyar szilvrt, amit itt megvesznk, mondjuk 400 forintrt, a kedves termel?, csak 4 forintot kapna. Ez a paradoxon a kv szl?fldjn Etipiban is nyilvnval, Tadesse Meskela kldetse, hogy megmentse a kzel 74 ezer kvtermel? gazdt, oly mdon, hogy beutazza a vilgot s keresi a vsrlk azon krt, akik hajlandk mltnyos rat fizetni a kivl min?sg? kvrt.

Gbor Eszter

igazgat