1. Mi, az kofalu laki hisznk az egynek szabadsghoz s boldogsghoz val jogban. Tmogatjuk s kszntjk a sokszn?sget s a kreativitst. Teht minden lak alapvet? joga sajt letnek kiteljestse, mindaddig, mg ez ltal msokat nem korltoz e joguk gyakorlsban, vagy ez ltal nem rombolja a kzssget.
  2. Vllaljuk, hogy blcsessgnkkel, kreativitsunkkal, er?nkkel s energinkkal, a kzssggel munklkodunk. Er?nkhz, tehetsgnkhz, lehet?sgeinkhez mrten, az aktulis feladatok fggvnyben, rszt vesznk a falu lett alakt munkban, megbeszlseken, Falugy?lseken.
  3. Treksznk r, hogy a lehet? leginkbb sszhangban ljnk a termszettel. Krnyezetnk megvsnak rdekben fellbrljuk sajt szksgleteinket. Krnyezetnkhz val ignyessgnk kifejezsre kzterleteinket ugyanolyan tisztn tartjuk, mintha a sajt udvarunk volna.
  4. Lakhelynkl olyan pletet ksztnk, mely hangulatban, eszttikjban, pt?anyagban megfelel az kofalu szellemisgnek. ptsi engedlynk beadsa el?tt bemutatjuk a terveket a falukzssgnek, s elfogadjuk a Falugy?ls esetleges vtjogt az egysges s rendezett falukp rdekben. Telknket nem hagyjuk sokig parlagon, a telek vsrlst kvet?en 1 ven bell ptsi engedlyt szerznk, s 3 ven bell oda bekltznk.
  5. tjaink j llapotban tartsa rdekben a faluban a lehet? legkevesebbet hasznljuk gpjrm?vnket. A sajt hibnkbl, vagy az ptkezsnk kvetkeztben keletkez? thibkat helyrelltjuk, vagy a helyrellttats kltsgeit megfizetjk.
  6. Mindannyiunk biztonsga rdekben az kofalu terletn bell a lak- s pihen?vezetekre vonatkoz szablyok szerint kzlekednk. (a gyalogosoknak mindig els?bbsget adunk; a jobbkz szablyt alkalmazzuk; nem hajtunk gyorsan, legfeljebb 20 km/h-val) A gyermekekre, id?sekre fokozott figyelmet fordtunk.
  7. A Falu minden egyes lakjnak joga van hzillatot tartani. Az llatok gazdi felelnek llataik jltrt, valamint az ltaluk okozott esetleges krokrt. Vllaljk, hogy llataik utn -amennyiben szksges- takartanak, s trekednek r, hogy laktrsaikat ne zavarjk.
  8. Treksznk r, hogy egyms fel szeretettel s megrtssel forduljunk, msok hibit s hinyossgait lehet?sgeink szerint tolerljuk, bzva abban, hogy ?k is hasonlkppen tolerljk sajt hibink s hinyossgaink. Treksznk r tovbb, hogy esetleges konfliktusainkat mindenki szmra elfogadhat kompromisszumokkal oldjuk meg.
  9. Sajt rdeknkben is, lehet?sgeinkhez mrten rszt vesznk a Falugy?lseken. A Falugy?lsek pontos id?pontjt, helysznt s a tmkat mindenki szmra elrhet?en meg kell hirdetni. A Falugy?lsen megjelentek a ltszmtl fggetlenl teljes egyetrtssel, (konszenzussal) de legalbb 80%-os tbbsggel dnthetnek a Falu letvel kapcsolatos krdsekben. A tvolmaradk kpviseletkkel megbzhatjk a falu brmely lakjt.
  10. A falukzssg brmelyik lakjnak a vendge, mindenki vendge. Szvesen fogadjuk azrt, hogyha elmegy, akkor az kofalu j hrnevt vigye magval. A vendg szmra is rvnyesek A Galgahvzi kofalusi let szellemisge fogalmazvny el?rsai, melyre a vendglt kteles a vendg figyelmt felhvni.
  11. Az kofalu laki elfogadjk, s magukra nzve ktelez?nek tekintik a mindenkori Falugy?ls ltal hozott hatrozatokat, mikppen a jelen A Galgahvz kofalusi let szellemisge fogalmazvnyt is.
  12. Jelen fogalmazvny a Falugy?ls konszenzusval (teljes egyetrtsvel) brmelyik Falugy?lsen mdosthat.