Karácsonyi készülődés II. rész - Mécsestartó

Nyomtatás
PDF

Advent második vasárnapján ismét szeretnék egy ajándék ötlettel kedveskedni az Ökopraktika rovat olvasóinak.

Néhány évvel ezelőtt még a mi családunk is kötelező vásárlási lázban égett a karácsonyt megelőző időszakban. Előfordult, egyetemista éveinkben, hogy húgommal december 24-én elkeseredetten álltunk az utolsó nyitva tartó üzletben, az eladó szemrehányó pillantásának kereszttüzében, és nem tudtunk dönteni a mégoly praktikus számológép és zokni-borotva kombó között, Édesapánknak, akiről tudvalevő, hogy fejben számol, és vajmi keveset foglalkozik a zokni-neműkkel. Végül megvettük mindkettőt és szomorúan konstatáltuk, hogy az évben sem sikerült felülmúlni önmagunkat, de Apánk bizonyára udvariasan és nagyon fog örülni, mert ugye nem az ajándék számít… S valóban nem. Hanem az adás öröme. Ahhoz viszont nem kell pénz. Akkor mit görcsölünk ezen az ajándékvásárláson? Költséges és idegtépő mindenki számára. Ezen a karácsonyon megbeszéltük, hogy innentől másként lesz. Érzéssel ünneplünk, örülünk egymásnak, s annak az időnek, amit a vásárlás kiiktatásával nyerünk.

 

2001-óta nálunk csak saját készítésű ajándék kerülhet a fa alá, de az sem kötelező. Van aki „csak” egy extra ölelést ad a másiknak.

A karácsonyi mécsest tavaly készítettem, nagyon egyszerű és szó szerint filléres ajándék. Ez persze semmit nem von le az értékéből, a családom minden tagja nagy becsben tartja.

Így készül…

Szükséges egy pohár, vagy kis befőttes üveg (én mindkettőből készítettem, a pohár konkrétan 100 Ft-ba került, Tecsó gazdaságos volt), üvegfesték, csillámpor. (hobbi-dekor boltban kapható mindkettő).

A képen látható a jellegzetes „kanyar minta”, amit akkor rajzolok, mikor semmi nem jut már eszembe, de készült hóemberes-havas tájas, fenyőfás, Húgomnak macskás… a képzeletnek itt sem szab határt semmi sem.

A kis befőttes üvegek száját egy szalaggal tekertem körbe, hogy a menet ne látszódjon.

Nos, ennyi :-)

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login