Készülve a télre, az egyik nagy kedvencünk a savanyú káposzta. Nagyon egyszer? elkészíteni és nagy el?nye az otthon elrakottnak, hogy akkor nyúl bele az ember a savanyú káposztás köcsögbe, amikor éppen megkívánja. Merthogy nálunk egy szép Erdélyb?l hozott, mázas köcsögben készül.

Miután panelban lakunk, az vált be, hogy egy tél alatt kb. 3-4-szer rakunk el 8-9 kilogrammnyi mennyiséget. Ez els?t éppen a hétvégén döngöltük bele az edénybe. Nálunk egész télen 26 fok van a lakásban és így is gyönyör?en eltartható 6-8 hétig, már ha éppen el nem fogy.

Hozzávalók:
1 kg káposztához,
1 púpos ek. só
f?szerek: babérlevél, koriander és bors. Lehet bele piros er?s paprika is, ki hogy szereti.

Elrakása csak annyi, hogy a káposztát vékonyra gyaluljuk, majd elkezdjük rétegezni a sóval és a f?szerekkel. Fontos, hogy jól le legyen döngölve a káposzta és mindig lé alatt legyen, hogy ne kapjon leveg?t. Miután a meleg miatt gyorsabban párolog a káposzta által engedett lé, én azt szoktam csinálni, hogy amikor vettem ki bel?le, a levét visszanyomom a káposztára.

Még egy dologra kell figyelni, hogy csak tiszta kézzel nyúljunk az edénybe. A ledöngölés után, érdemes lesúlyozni.

Amivel még lehet variálni az a hagyma és a birsalma. Nagyon finom ízt ad neki, ha a káposztarétegek közé hagymarétegeket csempészünk és egy-két szelet birsalma sem rontja el. S?t!!!

Kapcsolat elérhet?ség

2193 Galgahévíz, F? út 83.

Témakörök