Szőlőlekvár

Nyomtatás
PDF

Szőlőlekvárral először az őrségben találkoztam. Ott lopta be magát a szívembe.
Az tiszta otellóból volt, így nagyon szagos és nagyon jellegzetes ízű.
Miután semelyik lekvárba nem teszek cukrot, nagyon fontos, hogy a gyümölcs jó érett legyen, de még nem erjedjen. Idén nagyon finom édes volt a szőlő így úgy gondoltam megpróbálom.

 

Szőlőlekvár:

A szőlőt (lehet csak otellóból is, én vegyesen csináltam valami szagosból és otellóból) megmosom leszemezem, majd felteszem főni. Amikor levet engedett és elkezd forrni, leszedek a levéből, és bedunsztolom. Ez jó lesz 100%-os szőlőlének majd a télre. Kb. 1 litert mertem le az 5 kg szőlőről, de lehetett volna többet is. Amikor megfő a szőlő, átpasszírozom az egészet, hogy a magok kijöjjenek belőle.


Nem használok tartósítószert semmihez és ezzel a módszerrel, még mindig van olyan lekvárom ami már 2 éves és semmi baja sincsen. A módszer egyszerű, ahogy korábban is csinálták, mielőtt a sok tartósító elterjedt volna. Kimosom és a sütőben 30 percig 100 fokon sütöm az üvegeket. Ezt úgy szoktam időzíteni, hogy amikorra elkészül a lekvár, addigra legyen kész az üveg is, hogy a forró üvegekbe tudjon kerülni. Aztán mehet a dunsztba. Attól függően, hogy milyen jól sikerül a dunszt 3-5 nap alatt hűl ki teljesen. Innen pedig mehet a helyére. Nekünk nincs kamránk a panelba, így állandóan 26 fokon állnak az eltett  savanyúságok, lekvárok és nem romlik meg.

Ebből a mennyiségből lett kb. 2 liter lekvár és 1 liter ivólé.

 

Lekvár és szörpök befőzését, felszálló hold idejére érdemes időzíteni. Ezen belül is a kos napja a legalkalmasabb rá. Ekkor a gyümölcs sokkal lédúsabb és aromásabb az elkészült lekvár pedig tartósabb lesz.

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login