Sütőtöklekvár

Nyomtatás
PDF

A sütőtök egy megosztó egyéniség. Van, aki feltétel nélkül szereti s van, aki köszöni, semmilyen formában nem kéri. Hát én az előző táborba tartozom, természetesen. Tavaly óta kacérkodom sütőtöklekvár készítés a gondolatával, s a hétvégén kaptam 2 tököt a Biopiacon (igen, az egyik Pali bácsi bio töke…). Éreztem, itt a pillanat…

Mivel még soha nem csináltam ilyen finomságot, de még nem is kóstoltam, először kutatómunkába kezdtem az interneten, a legtöbb recept azonban nem kis mennyiségű cukrot írt elő, amit mi nem fogyasztunk. Tehát úgy gondoltam, improvizálok…

Hozzávalók

kb. 2 kg sütőtök, 10 dkg méz, 0,5 dl citromlé, fahéj, gyömbér.

Elkészítés

Mivel egy nagyobb tököt felvágni nem kis feladat, erre a célra használjunk férfit! Mint a háztartás egyéb területein, itt is remekül lehet alkalmazni ezt az elfeledett praktikát. Érdemes azonban nem bajlódni a pucolással, a darabolással túl sokat. Én kimagozás után negyedekben betettem a sütőbe.

Kb. 30 perc után könnyen lehúzható héjat eredményez ez a módszer, nem beszélve arról, hogy a lekvárunk is majdnem kész. Mikor kicsit meghűlt a tök, bőrétől megszabadítva egy edénybe tettem, kevés citromlével és mézzel főzni kezdtem. Kis fahéjjal és gyömbérrel bolondítottam, és miután egyszer felforrt, botmixerrel pürésítettem majd kb. 20 percig főztem még (érdemes fedőt tenni rá, mert a rotyogás nem várt mellékhatást okozhat a tűzhely körül). Ez alatt csírátlanítottam az üvegeket (kiforraltam), kicsit későn jutott eszembe, hogy mindezt a tök sütése közben is megtehettem volna a sütőben…A lekvárt forrón belekanalaztam az üvegekbe és Anyukám módszerével élve fejre állítottam néhány percre, majd 1 éjszakára dunsztba tettem mindenkit.

Felhasználhatjuk lekvárként sütibe, pirítósra, de szerintem húsok mellé is finom mártás lehet belőle.

S íme a végeredmény, melyet lelkes Facebook lájkolóinknak készítettem... ami egyébként remek karácsonyi ajándék is lehet. De ez majd egy másik mese lesz.

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login