Konyhám sztárvendége volt: Csicsóka! - I. rész

Konkrét vadászat, hosszas utánajárás, információgyűjtés, kutatómunka és egyeztetés után elfogadta meghívásomat az elmúlt években méltánytalanul mellőzött aztán hirtelen egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Csicsóka. Bár ritkán vállal ilyen típusú felkérést, egyszerű, visszahúzódó személyisége miatt, velünk mégis kivételt tett, s nem csak hogy interjút adott, hanem együtt készítettünk el két kiváló ételt… belőle :-D

Elhelyezkedtünk tehát ezen a hideg novemberi délutánon a kandalló pattogó tüze mellett, egy kellemes tea társaságában és kedélyesen elcsevegtünk.

GE: Kicsit mesélj nekem a családfádról, kérlek. Hogyan és mikor kerültetek erre a kontinensre?

Csicsóka: Észak-Amerikából a 17. század elején kerültünk Európába. Legnagyobb tömegben-Franciaországban termelnek, mintegy 150 ezer hektár területen. Legföljebb találgatni lehet, hogy a furcsa, kissé mulatságos nevünket honnan nyertük. Az orosz, a német, a francia, a cseh, a lengyel, a bolgár és a román nyelvben topinamburnak neveznek, csak az "extravagáns" angol nyelv mondja nevünket jerusalem artichoke-nak. Úgy tudom Magyarországon elég általános az esküvői jókívánság: szaporodjatok, mint a csicsóka! Egyébként a fészkesvirágzatúak családjába tartozunk, és közeli rokonságban állunk a napraforgóval.

GE: Hogyan lehet termeszteni benneteket?

Csicsóka: A nyirkos, üde talajokat kedveljük, ahol a talajvíz szintje fél méternél mélyebben van, de a leggyengébb talajokon is megélünk. Megteremünk a sekély termőrétegű, kötött, sőt a futóhomok talajú területeken is, még a kert sarkában is, ahol más, igényesebb növényeket valami ok miatt nem lehet megtermelni. Nagyon jó szolgálatot teszünk gyeptörésben és akkor, ha a kezdő kertész gyomos, gyepes telket vesz művelés alá. Természetesen megháláljuk az istállótrágyázást. A klíma az ország minden vidékén megfelel termesztésünkhöz.

GE: Úgy tudom, igen jó hatással vagytok az emberekre, egészséges táplálékul szolgálhattok.

Csicsóka: Igen, fontos diabetikus eledel lehetnénk. A 20-28 % szárazanyagot tartalmazó gumóinkban 14-16 % inulin és polifruktozánok (levulóz, szinantrin) vannak. Az ezekből keletkező fruktóz (gyümölcscukor) könnyebben és gyorsabban emészthető a répacukornál. A fruktózt a cukorbetegségben szenvedők szervezete a vércukorszint emelkedése nélkül hasonítja át.

GE: Milyen ételeket érdemes készíteni belőletek?

Csicsóka: Felhasználhatóságunk hasonló a burgonyáéhoz. Gyakorlatilag bármit el lehet készíteni belőlünk, amit krumpliból, minket azonban nyersen is lehet fogyasztani. Ízünk, állagunk leginkább a karalábéhoz hasonlít, csak kissé édesebb.

GE: Akkor készítsünk egy igazi magyaros rakott csicsókát és egy almás, diós csicsóka salátát.

Csicsóka: Örömmel, de a főzést inkább rád bízom, szívesen kuktáskodom.

GE: Rendben akkor kezdjük a rakott csicsókával. Mivel 1 kiló gumó áll rendelkezésünkre, osszuk meg, hogy legyen elég a salátába is és pótoljuk ki krumplival a mennyiséget.

Amire szükségünk lesz:

0,5 kg csicsóka

0,5 kg krumpli

3 tojás

5 dkg vaj

Kolbász és egyéb malacságok ízlés szerint

3 dl kefir

GE: Én mindenből bio és lehetőleg Galgafarmos terméket használok.

Csicsóka: Mi is jobban érezzük magunkat ha a föld és mi is vegyszermentesek vagyunk.

Először is tegyük fel héjában főzni a burgonyát és a tojást. Pucoljuk meg a csicsókát.

Én uborkaszeletelővel értem el a szép vékony szeleteket, s így nem is főztem elő. A további lépések megegyeznek a rakott krumpli készítésével. Én még tettem bele egy kis mangalica angol szalonnát a kolbász mellé, csak az íze kedvéért. Az ízesítéshez só helyett Anyukám maga termelte zöldségekből készült fűszer sóját használtam.

S a főzés örömét sem hagytam ki belőle, így sokkal finomabb…

Felhasznált forrás:http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/csicsoka.html

Folytatása következik!