Konkrt vadszat, hosszas utnajrs, informcigy?jts, kutatmunka s egyeztets utn elfogadta meghvsomat az elmlt vekben mltnytalanul mell?ztt aztn hirtelen egyre nagyobb npszer?sgnek rvend? Csicska. Br ritkn vllal ilyen tpus felkrst, egyszer?, visszahzd szemlyisge miatt, velnk mgis kivtelt tett, s nem csak hogy interjt adott, hanem egytt ksztettnk el kt kivl telt bel?le :-D

Elhelyezkedtnk teht ezen a hideg novemberi dlutnon a kandall pattog tze mellett, egy kellemes tea trsasgban s kedlyesen elcsevegtnk.

GE: Kicsit meslj nekem a csaldfdrl, krlek. Hogyan s mikor kerltetek erre a kontinensre?

Csicska: szak-Amerikbl a 17. szzad elejn kerltnk Eurpba. Legnagyobb tmegben-Franciaorszgban termelnek, mintegy 150 ezer hektr terleten. Legfljebb tallgatni lehet, hogy a furcsa, kiss mulatsgos nevnket honnan nyertk. Az orosz, a nmet, a francia, a cseh, a lengyel, a bolgr s a romn nyelvben topinamburnak neveznek, csak az "extravagns" angol nyelv mondja nevnket jerusalem artichoke-nak. gy tudom Magyarorszgon elg ltalnos az eskv?i jkvnsg: szaporodjatok, mint a csicska! Egybknt a fszkesvirgzatak csaldjba tartozunk, s kzeli rokonsgban llunk a napraforgval.

GE: Hogyan lehet termeszteni benneteket?

Csicska: A nyirkos, de talajokat kedveljk, ahol a talajvz szintje fl mternl mlyebben van, de a leggyengbb talajokon is meglnk. Megteremnk a sekly term?rteg?, kttt, s?t a futhomok talaj terleteken is, mg a kert sarkban is, ahol ms, ignyesebb nvnyeket valami ok miatt nem lehet megtermelni. Nagyon j szolglatot tesznk gyeptrsben s akkor, ha a kezd? kertsz gyomos, gyepes telket vesz m?vels al. Termszetesen meghlljuk az istlltrgyzst. A klma az orszg minden vidkn megfelel termesztsnkhz.

GE: gy tudom, igen j hatssal vagytok az emberekre, egszsges tpllkul szolglhattok.

Csicska: Igen, fontos diabetikus eledel lehetnnk. A 20-28 % szrazanyagot tartalmaz guminkban 14-16 % inulin s polifruktoznok (levulz, szinantrin) vannak. Az ezekb?l keletkez? fruktz (gymlcscukor) knnyebben s gyorsabban emszthet? a rpacukornl. A fruktzt a cukorbetegsgben szenved?k szervezete a vrcukorszint emelkedse nlkl hasontja t.

GE: Milyen teleket rdemes kszteni bel?letek?

Csicska: Felhasznlhatsgunk hasonl a burgonyhoz. Gyakorlatilag brmit el lehet kszteni bel?lnk, amit krumplibl, minket azonban nyersen is lehet fogyasztani. znk, llagunk leginkbb a karalbhoz hasonlt, csak kiss desebb.

GE: Akkor ksztsnk egy igazi magyaros rakott csicskt s egy alms, dis csicska saltt.

Csicska: rmmel, de a f?zst inkbb rd bzom, szvesen kuktskodom.

GE: Rendben akkor kezdjk a rakott csicskval. Mivel 1 kil gum ll rendelkezsnkre, osszuk meg, hogy legyen elg a saltba is s ptoljuk ki krumplival a mennyisget.

Amire szksgnk lesz:

0,5 kg csicska

0,5 kg krumpli

3 tojs

5 dkg vaj

Kolbsz s egyb malacsgok zls szerint

3 dl kefir

GE: n mindenb?l bio s lehet?leg Galgafarmos termket hasznlok.

Csicska: Mi is jobban rezzk magunkat ha a fld s mi is vegyszermentesek vagyunk.

El?szr is tegyk fel hjban f?zni a burgonyt s a tojst. Pucoljuk meg a csicskt.

n uborkaszeletel?vel rtem el a szp vkony szeleteket, s gy nem is f?ztem el?. A tovbbi lpsek megegyeznek a rakott krumpli ksztsvel. n mg tettem bele egy kis mangalica angol szalonnt a kolbsz mell, csak az ze kedvrt.Az zestshez s helyett Anyukm maga termelte zldsgekb?l kszlt f?szer sjt hasznltam.

S a f?zs rmt sem hagytam ki bel?le, gy sokkal finomabb

Felhasznlt forrs:http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/november/csicsoka.html

Folytatsa kvetkezik!