A Galgaszappany - 100% magyar

Nyomtatás
PDF

Előző cikkemben az illatos szappanokról írtam. Ők „előkelő” kókuszvajból, olíva olajból készültek, melyek finoman táplálják a bőrt, természetesek és remek tisztálkodó szer válik belőlük. Érdekes, hogy az interneten fellelhető alapreceptek ezekkel az összetevőkkel dolgoznak. Mint örök kísérletező és helyi termék-függő kigondoltam, a 100% magyar szappan tervét.  Hana és Szofi voltak segítségemre a fejlesztésben így büszkén mutathatom be előző részünk főszereplőjének vidéki testvérkéjét a Galgaszappanyt.

Olyan divatja van a mangó-, shea-, kókusz- és kakaóvajnak, hogy méltatlanul felejtettük el, a klasszikus szappan növényi és állati zsírok (marhafaggyú, disznózsír) valamint lúgok összefőzésével készül. Régen hamulúgból s a disznó belekről leszedett zsírból főzték a szappant. Bizony.

Részletek Gazda József : Mindennek mestere / A falusi tudás könyve (Püski, 1993.) c. művéből: "Mindig összeszedtünk mindenféle zsiradékot, ami maradt . Hulladékot, avas zsírt, avas szalonnát, a juhtól a faggyat, vagy disznót, ha elpusztult. Öt liter zsiradékhoz kell egy kiló marószóda, s kell 8-10 liter patakvíz. Azt belétesszük egy nagyedénybe, lúgzóüstbe, s akkor addig kell azt főzni, kavarni, míg a szappany (:-)- a szerk.) teljesen elválik a lúgtól, s a lúg szépen látszik benne, s a szappan külön marad. (...) A láda fenekére sajtruhát tettek, beletették a szappanfőzeléket, s otthagyták másnapig, amíg a lúg leszivárgott, a szappany megfagyott. Akkor kifordították, tetszés szerint vágták fel. Az olyan lágy vót, frissen nem lehetett használni. Odatették a kemencére, a tetejére, az osztán megszáradt, ha nyárba főzték, kitették a napra, vagy szellőző helyre, amíg osztán olyan vót, mint a csont. Úgy kopogott."

Mi is majdnem így készítettük…

Galgaszappany (kb. 1 kg lesz belőle)

1. Mérjünk ki 129,41 gr lúgot (NaOH, vegyszerboltokban lehet kapni)

2. Mérjünk ki 425,6 gr folyadékot. (Mi a képen látható szappannál forrásvizet használtunk)

3. Nagyon lassú kevergetés mellett, kis adagokban keverjük a lúgot a folyadékba. (Vigyázat!!! A reakció nagy hő fejlődéssel jár! Használjunk védőszemüveget és gumikesztyűt! Ne lélegezzük be a gőzöket!)

4. Míg kihűl, a lúgos oldat mérjünk ki 280 gr méhviaszt, 180 gr napraforgó és 100 gr repce olajat és 560 gr mangalica zsírt.

5. A méhviaszt olvasszuk fel, majd adjuk hozzá az olajjal elkevert zsírt. Folyamatosan a tűz fölött dolgozzunk, a méhviasz gyorsan visszadermed.

6. Adjuk hozzá a NaOH oldatot a zsíros keverékhez, és óvatosan, botmixerrel dolgozzuk össze, amíg puding állagúvá válik (jelen esetben inkább sárgaborsó főzelék).

7. Adjuk hozzá az illóolajokat, mi adagonként 1 kis üveg illatot kevertünk bele.

8. Spirulinával és pirospaprikával színeztük. Természetesen, ha több félét szeretnénk, el kell osztani a szappant külön edényekbe, ilyenkor lehet az illatot is variálni.

9. Ha kész vagyunk az „ízesítéssel” öntsük formákba. Legjobb a szilikon forma, de remek a joghurtos doboz, a tetrapack doboz, homokozó forma… a fantáziánk szárnyalhat.

10. A formákat takarjuk le zsír-, vagy sütőpapírral és készítsünk dunsztot egy takaróval vagy törölközővel, és hagyjuk állni 24 óráig, hogy megszilárduljon a szappanunk.

11. Vegyünk fel gumikesztyűt, borítsuk ki a szappant az öntőformákból, és vágjuk fel a kívánt méretre, formára majd takarjuk be ismét a szappandarabokat, hogy ne porosodjanak és hagyjuk száradni 3-4 hétig.

Hát ennyi! Még egyetlen dolog hibádzik a szappanyunkkal! Nem hamulúgból készítettük. S vajon mi lesz következő kísérletem tárgya, amihez egész télen gyűjtöm a fahamut?

Pontosan. Szóval folytatjuk …

Ajánlom: Galgaszappany

FIAN - GAIA Kampány az éhezés ellen

Hungry for justice
Igazságra éhezve
Olyan világért küzdünk, ahol ismeretlen az éhezés, és ahol mindenki maradéktalanul érvényesítheti emberi jogait, ezen belül is az élelemhez való jogát.
Bővebben...

Kapcsolat elérhetőség

GAIA Alapítvány

2193 Galgahévíz, Fő út 83.
Telefon: +36 28 591 610
Fax: +36 28 591 611
gaia@gaiaalapitvany.hu

Login