A Galgahévízi Ökofaluról


Mi a Galgahévíz határában épült ökofalu lakói a környezetünkre odafigyelő emberek vagyunk, életmódunkkal próbáljuk tükrözni elkötelezettségüket az ökológiai értékek iránt. Az ökofalu alapítói felismerték, hogy a jelenlegi korlátlan gazdasági növekedés nem működhet már sokáig, nem fenntartható. Ezért mi itt élők egy másfajta életformát választottunk. Olyat, ahol a fenntarthatóság szempontjait nagyon komolyan vesszük, ezek szerint élünk, és igyekszünk minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyni magunk után.

A Galgahévíz településtől 3 km-re található ökofalunk egy kicsit eltér a többi magyarországi ökofalutól, mert itt nem egy kihalt falut élesztettünk újjá, hanem egy teljesen új települést hoztunk létre. Egy lépésről-lépésre megtervezett, az önellátásra törekvő, a nagy rendszerektől független közösséget képzeltek el az alapítók, és ezt a célt tekintjük magunkénak mi is. Saját fúrt kútunk van, megújuló energiákat igyekszünk minél inkább használni, helyben megtermelünk maguknak nagyon sok mindent, biogazdálkodással, vegyszerek nélkül gazdálkodunk, a szennyvizet biológiai módszerekkel helyben megtisztítjuk.

Jelenleg 26 felnőtt és 6 gyermek lakja a falut, és még idén még ketten költöznek be hozzánk. Várunk Titeket is!

Az Ökofalu értékrendje és elemei Facebook oldalunk sok képpel

CSOK lakások


A HELYSZÍN

 

A Galgahévízi Ökofalu Budapesttől 45 km-re, a Gödöllői Tájvédelmi körzet lábánál, a Bika tó partján található, gyönyörű, csendes és egészséges környezetben. Galgahévíz településtől 3 km-re található ökofalunk. Elég messze, hogy távol érezzük magunkat a civilizáció zajától, még is elég közel közérthez, piachoz, patikához vagy orvoshoz.

Az Ökofaluban épült, 12 lakásos „sorházban” kínálunk még 5, el nem adott lakásokat, amik CSOK-kal is megvásárolhatóak. A lakások jelenleg 40%-os készültségűek és vevő igényének megfelelően kerülnek befejezésre. A kulcsrakész lakások ára bruttó 225 000 Ft / m2, ami az alaptervekben leírt anyagok és kivitelezésre vonatkozik, amitől egyedi igények alapján el lehet térni. A megvásárolt lakásokhoz kertészkedéshez, vagy akár megélhetést biztosító földműveléshez földet- és munkagépeket tudunk biztosítani (bérbeadni), valamint tapasztalatot a műveléshez.

A lakások minimum mérete a CSOK szabályainak megfelelően 60 m2, ami az igényeknek és a sorház felépítését figyelembe véve bővíthető.
Jelen weboldal célja a tájékoztatás, nem tartalmaz minden információt, nem minősül teljes körű ajánlatnak. Az ajánlat a személyes egyeztetés után megszülető szerződés lesz.

Galgahévízen található óvoda, általános iskola, boltok, orvosi rendelő, művelődési ház és rengeteg szolgáltató.

A SORHÁZ

 

A sorház 2007-ben épült. Fa tartószerkezetű, a falai 70 cm vastag szendvics fal, préselt agyag-földtéglával, középen szalmabála szigeteléssel: nyáron hideg, télen meleg.

A lakások igény szerint befejezhetőek kivitelezővel. A fűtés egyedi, általában fa tüzelés, vízteres kandallóval, padlófűtéssel, radiátorokkal, vagy tömegkályhával.

A víz saját 130 méter mély kútból jön, klór és egyéb szer hozzáadása nélkül. A falu saját szennyvízkezeléssel rendelkezik.

 

Letölthető dokumentumok a sorházról

 

Helyszínrajz   Földszint alaprajz   Emelet alaprajz

 

Északkeleti homlokzat   Délnyugati homlokzat

 

KIKNEK AJÁNLJUK

Azoknak ajánljuk az itteni életet,

 • akik a természet szerelmesei: az erdő, a tó 2 perc sétával elérhető,
 • akik szeretnének a természettel összhangban, egészségesen élni: nincsen zaj-, szmog és fény szennyezettség,
 • akik gyermekeiket mesébe illő, gyerekbarát környezetben szeretnék felnevelni,
 • akik számára fontos az ökoépítészet, hogy környezetszennyező anyagoktól mentesen épült lakásban lakjanak,
 • akik számára fontos,hogy egészséges, vegyszermentes és helyi bio élelmiszert fogyasszanak
 • akik szeretnének egy hangulatos, kiemelkedően jól szigetelt lakásban lakni, ami nyáron hűs, télen könnyen melegen tartható,
 • akik vágynak a kandalló melegére,
 • akik szeretnének állatokat tartani vagy földet művelni (konyhakerttől az életvitelszerű gazdálkodásig).

 

Életmódot váltanál? Új életet kezdenél?

Most a CSOK-kal nálunk az Ökofaluban megteheted.

Bizonyos szakmákban foglalkoztatást is tudunk biztosítani.

 

Letölthető tájékoztatók a CSOK-ról

 

Ellenőrző lista - CSOK igényléshez   Új CSOK lakás ismertető

KÉPGALÉRIA


VIDEÓK


Távolságok (km)


3

Galgahévíz

25

Hatvan

23

Gödöllő

45

Budapest

Miért itt?
 • CSOK igénybe vehető

  Bankkal leegyeztetve

  A kialakítandó lakások megfelelnek a CSOK feltételeinek. • Együtt a természettel

  Erdő szélén lakni

  A Bika tó, a Gödöllői Tájvédelmi körzet 2 perc sétával elérhető • Egészség

  Víz, levegő, csend

  Vezetékes vizünk 130 méter mélyről jön, forrás víz tisztaságú. Távol a civilizációs zajoktól, közel a természethez. • Öko építészet

  Természetes építőanyagok

  Fa szerkezet, meszelt, földtégla falak, fa zsindely, természetbarát szigetelőanyagok • Természetes szigetelés

  Nyáron hideg, télen meleg

  70 cm vastag falak, öko szigetelés, több rétegű ablakok segítik a lakást nyáron hűvösen, télen jó melegen tartani. • Új élet

  A kiskerttől a több hektárig

  Kezdj új életet! Kóstólj bele a kertészkedésbe, vagy kezdj komolyabb mezőgazdasági vállalkozásba, mi támogatunk föld és gépek bérbeadásával, tanácsadással.

ELÉRHETŐSÉG


2193 GALGAHÉVÍZ
ÖKOFALU

balazs@ronky.hu

+36 30 6 803 903

Kérdésed van? Írj nekünk!

Galgahévízi Ökofalu